Szukaj na tym blogu

czwartek, 6 marca 2014

Brokuli

SKŁADNIKI:
30 dkg podgardla
1 duży brokuł
sól
pieprz
suszony koperek
majeranek
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 duże śmietany 18%
Dodatkowo:
250 g makaronu
szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:
Podgardle kroimy w średnią kostkę następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie aby się trochę podsmażyło. W tym czasie brokuła płuczemy , obieramy różyczki (duże różyczki kroimy na mniejsze części). Gdy podgardle się trochę podsmaży dorzucamy brokuła, solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy to razem około 5 minut, aż zacznie troszeczkę przywierać do patelni, w tedy podlewamy wodą , przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut. Po upływie 10 minut dodajemy resztę składników oprócz śmietany. Nastawiamy wodę na makaron (gotujemy makaron we wrzącej osolonej wodzie). Gdy cały sos ładnie się ze sobą połączy dodajemy śmietanę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze 5 minut.


UŻYTE PRODUKTY MAKARON CZANIECKI:

*Czaniecki Makaron - Pappardelle (250 g.)

2 komentarze:

  1. Zrobię, może coś wyjdzie. Zapowiada się smacznie.

    http://anddreamsbecomeareality.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń