Szukaj na tym blogu

środa, 12 lutego 2014

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa Do Ciast I Deserów

SKŁADNIKI:
9 pomarańczy
4 szklanki cukru
2\4 szklanki wody
1 cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze dokładnie wyparzyć , umyć. Następnie obrać, usunąć jak najwięcej białej części ze skórek. Pozostałą skórkę pokroić w drobną kosteczkę. Do wrzącej wody, wrzucamy skórkę i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Następnie do rondelka wlać 2\4 szklanki wody i dodać cukier oraz cukier waniliowy, rozpuścić. Dodać skórkę pomarańczową i gotować na bardzo małym ogniu przez około godzinę (co jakiś czas mieszając). Po wyparowaniu większości wody i po upływie czasu skórka jest gotowa do nakładania w małe słoiczki (wybierzmy małe słoiczki tak aby użyć jeden od razu do ciasta - nie zostawiajcie skórki w otwartych słoiczkach gdyż się psuje). Dlatego zastosujmy małe słoiczki. Polecam także tak przygotowaną skórkę zamrozić w formie do lodu, następnie kosteczki przełożyć np do woreczka gdyż forma zawsze się przydaje. Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. Po czym przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz