SKŁADNIKI:
1 średnia kura
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
kawałek kapusty białej
1 biała część pora
2\4 selera (korzeń)
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1 goździk
sól
pieprz
koperek suszony
Dodatkowo:
Makaron (Produkty Klasztorne - 250 g.)
Kurę czyścimy z ewentualnych pozostałości piór, płuczemy, dzielimy, pierś wycinamy i odkładamy bądź mrozimy na inny obiad. Kurczaka zalewamy wodą w garnku, nastawiamy. W czasie nagrzewania się wody obieramy warzywa: marchew,pietruszkę,cebulę, płuczemy. Cebulę lekko nadkrawamy na krzyż i wrzucamy do wody, marchew i pietruszkę kroimy według uznania i także dodajemy do wody. Pora kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy , kapustę płuczemy i dodajemy wraz z porem do wody.Seler obieramy, płuczemy i wrzucamy w całości. Czosnek obieramy, płuczemy i obcinamy zbędną końcówkę, dodajemy. Gdy rosół zacznie się gotować dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,goździk,sól,pieprz,koperek suszony do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Makaron przyrządzamy z godnie z opisem na etykietce.
UŻYTE PRODUKTY KLASZTORNE:
* Makaron - Składniki: pszenna kasza makaronowa,mąka,semolina z pszenicy durum,świeże jaja (18%),woda,wzbogacony witaminą: A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz