Szukaj na tym blogu

piątek, 14 lutego 2014

Cebulowy Sos Z Makaronem

SKŁADNIKI:
0,5 kg szynki wieprzowej
2 kg cebuli
1 marchew
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
bazylia
oregano
0,5 szklanki wody
przyprawa do szaszłyków SMAK-COM
Dodatkowo:
Makaron Rurki 500 g.
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w dowolny sposób, w dowolną grubość lecz tak aby cebula była pokrojona w mniej więcej taką samą grubość (aby równo się udusiła). Mięso płuczemy i kroimy na kotlety grubości 2-3 cm.Mięso nacieramy przyprawą do szaszłyków i odrobiną pieprzu czarnego. Na rozgrzaną głęboką patelnie z olejem kładziemy mięso i obsmażamy je z każdej strony po 2 minuty. Mięso obsmażone zdejmujemy z patelni np do garnka i wrzucamy na patelnie cebulę (ewentualnie w razie potrzeby podlewamy odrobiną oleju) Gdy cebula już się zeszkli dodajemy przyprawy: pieprz,sól,bazylię,oregano i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie obieramy i płuczemy marchew, kroimy dowolnie i dodajemy do cebuli. Czosnek obieramy, płuczemy, odcinamy zbędną końcówkę i także dodajemy. Całe mięso przekładamy na wierzch cebuli i podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy cały czas na wolnym ogniu przez dobrą godzinę. Gdy mięso będzie już miękkie a czas duszenia będzie dobiegał końca nastawiamy wodę na makaron , solimy ją, następnie gotujemy makaron. W czasie gdy makaron się gotuje wyjmujemy mięso z sosu, sos blenderujemy na gładki sos następnie przekładamy mięso do sosu, i gotujemy aż do chwili gdy makaron będzie miękki.


UŻYTE PRODUKTY SMAK-COM:

*Przyprawa Do Szaszłyków 50 g (Skład: sól, papryka słodka,majeranek, papryka ostra, cebula, bazylia, cukier, czosnek granulowany, marchew, gałka muszkatołowa,imbir) - http://www.skworcu.com.pl/255,pl_przyprawa-do-szaszlyka-50g.html

2 komentarze:

  1. Super przepis, zachcialo mi się jeść.
    Polubiłam na fb ;)

    ¦ olusiek-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wiecej zdjec ! wyglada smakowicie !

    OdpowiedzUsuń